Legal IQ

MCQs for Judicial Service Aspirants

1. The main sources of Muslim law are
a) Sunnat and Ahadis
b) Koran, Ijma and Qiyas
c) Both (a) and (b)
d) Neither (a) nor (b)

2. A Muslim illegitimate child is kept in the custody of
a) Mother
b) Paternal Grandmother
c) Both father and mother
d) Neither father nor mother

3. A Shia Muslim man is entitled to perform a Muta Marriage with
a) A Christian woman or Jewish woman
b) A Muslim woman
c) A fire worshipper woman
d) Any of the above

4. Under Muslim law a woman’s acknowledgment of paternity once made
a) Can be revoked
b) Cannot be revoked
c) Can be revoked by previous order from the court of law
d) All of the above

5. Can a Muslim man give ‘Talaq’ in the state of intoxication or under pressure?
a) Yes, acknowledged under the ‘Shia law’
b) Yes, acknowledged under the ‘Sunni law’
c) Both of the above
d) None of the above

6. Hindu law is
a) Personal law
b) Criminal law
c) Both of the above
d) None of the above

7. Old source(s) of Hindu law is/are
a) Customs, digest and commentaries
b) Smritis
c) Shrutis
d) All of the above

8. Under which section of the Hindu Marriage Act, 1955, ‘void marriage’ has been provided?
a) Section 10
b) Section 8
c) Section 11
d) Section 12

9. Section 16 of the Hindu Marriage Act, 1955 deals with the legitimacy of children of
a) Voidable marriage
b) Void marriage
c) Void and Voidable marriage
d) Valid marriage

10. Section 5(i) of the Hindu Marriage Act, 1955 prohibits
a) Bigamy
b) Monogamy
c) Both of the above
d) None of the above

11. Son in Class I of the Schedule of the Hindu Succession Act, 1956 does not include
a) Step son
b) Adopted son
c) Both of the above
d) None of the above

12. Which section of the Hindu Marriage Act, 1955 provides for ‘judicial separation’?
a) Section 10
b) Section 11
c) Section 7
d) Section 8

13. As per section 14 of the Hindu Succession Act, 1956 any property possessed by a female Hindu, whether acquired by her before or after the commencement of this Act, shall be held as a
a) Half owner
b) Limited owner
c) Full owner
d) All of the above

14. Privilege to withhold documents/information under the administrative law is provided under
a) Section140
b) Section154
c) Section 102
d) Section 123

15. Communication made without prejudice has been provided under which section of the Evidence Act, 1872?
a) Section 21
b) Section 22
c) Section 23
d) Section 24

16. Necessity rule as to admissibility of evidence has been given under which section of the Indian Evidence Act, 1872?
a) Section 45
b) Section 33
c) Section 32
d) Section 31

17. The case of Pakala Narayan Swamy v. Emperor pertains to
a) Estoppel
b) Dying declaration
c) Hostile witness
d) Accomplice evidence

18. An admission under section 17 of the Indian Evidence Act, 1872 can be
a) Oral only
b) Oral and  documentary
c) Oral, documentary, or a statement contained in electronic form
d) None of the above

19. The Chief Minister shall be appointed by the
a) Legislative Council
b) State Legislature
c) Governor
d) President

20. Who among the following has the power to extend functions of the State Public Service Commission?
a) Chief Minister
b) Governor
c) Advocate General of the State
d) State Legislature.


Answers:1. (c); 2. (a); 3. (d); 4. (b); 5. (b);
6. (a); 7. (d); 8. (c); 9. (c);
10. (a); 11. (a); 12. (a);
13. (c); 14. (d);
15. (c); 16. (c);
17. (b); 18. (c);
19. (c); 20. (d)

Leave a Comment