Legal IQ

MCQs For Judicial Service Aspirants

1. Which of the following Articles of the Constitution becomes automatically suspended on the proclamation of emergency?

a) Article 19
b) Article 32
c) Article 21
d) All of the above

2. President’s rule provided under Article 356 remains valid in a state for the maximum period of

a) Two years
b) Three years
c) Five years
d) Seven years

3. The Rajya Sabha (Council of States) can take initiative in

a) Creating All India Services
b) Money Bill
c) Both of the above
d) None of the above

4. The Speaker of the Lok Sabha enjoys

a) Right to vote like any other member of the House
b) Right to vote in case of a tie
c) Both of the above
d) None of the above

5. X and Y plan to murder Z  the next day. They would be guilty for which of the following offences?

a) Attempt to murder
b) Murder
c) Criminal Conspiracy
d) Culpable Homicide

6. Abetment by aid entails

a) Intentional aiding
b) Moral aiding
c) Aiding
d) None  of the above

7. For invoking section 34 IPC there must be at least

a) One person
b) Two or more persons
c) Two persons
d) Five persons

8. When two persons have descended from  a common ancestor but by different wives, they are related to each other by

a) Half Blood
b) Full Blood
c) Uterine Blood
d) None of the above

9. A marriage within the prohibited relationship is

a) Void and punishable
b) Valid but punishable
c) Void  but not punishable
d) None of the above

10. Delegation of the power to the wife or to a third person to pronounce the talak is called

a) Khula
b) ila
c) zihar
d) talak-e-tafwid

11. Dower may be

a) Unspecified
b) Specified
c) Partly deferred and partly prompt
d) All of the above

12. An appeal against the order under section 25 of the Hindu Marriage Act lies before the

a) High Court
b) District Judge
c) Supreme Court of India
d) All of the above

13. Which of the following is not the language of the UN?

a) Arabic
b) Chinese
c) Spanish
d) Japanese

14. Article 370 of the Constitution confers special status on which of the following states?

a) Goa
b) Rajasthan
c) Bihar
d) Jammu and Kashmir

15. The limits of territorial waters in the case of India extends to

a) 8 nautical miles
b) 25 nautical miles
c) 12 nautical miles
d) 50 nautical miles

16. Who was the first Secretary General of the United Nations Organizations?

a) Kofi Annan
b) Trigve Lie
c) Boutros B. Ghali
d) Thant

17. International Court of Justice comprises of

a) 9 judges including President and Vice President
b) 11 judges excluding President and Vice President
c) 15 judges including President and Vice President
d) 15 judges excluding President and Vice President

18. Who amongst the following characterized law into primary and secondary rules?

a) Hart
b) Austin
c) Bentham
d) Savigny

19. Who is known as ‘Social Utilitarian’?

a) Ihering
b) Bentham
c) Austin
d) Pound

20. Who said: “Law as such is found and not made”?

a) Savigny
b) Hart
c) Austin
d) Salmond


Answers: 1.(a); 2.(b); 3.(a); 4.(b); 5.(c);
6.(a); 7.(c); 8.(a); 9.(a); 10.(d);
11.(d); 12.(a); 13.(d);
14.(d); 15.(c); 16.(b);
17.(c); 18.(a);
19.(a); 20.(a)

Leave a Comment