Legal IQ

MCQs For judicial Service Aspirants

1. Under Indian law consideration may be
(a) Adequate
(b) Equivalent to promise
(c) Something having some value in eyes of law
(d) All are correct

2. Improvements to mortgaged property is provided in which of the following sections of the Transfer of Property Act, 1882?
(a) Section 52
(b) Section 63
(c) Section 63A
(d) Section 65

3. Which of the following property may be transferred under the Transfer of Property Act, 1882?
(a) Public office
(b) Spec Successionis
(c) Pension
(d) Property which has not been prohibited by law of the Transfer of Property Act

4. Transfer of property to an unborn person is provided under which section of the Transfer of Property Act, 1882?
(a) Section 10
(b) Section 11
(c) Section 12
(d) Section 13

5. Written statement may be filed from the date of summons within
(a) 45 Days
(b) 90 Days
(c) 32 Days
(d) 30 Days

6. The principle of res judicata is not applicable to which of the following?
(a) Execution Proceedings
(b) Suits
(c) Arbitration Proceedings
(d) None of the above

7. ‘Respondeat Superior’ means
(a) Master is superior
(b) Respondent is superior
(c) Servant is only liable
(d) Master is vicariously liable

8. Rule of Absolute Liability was propounded by
(a) Justice Gambhir
(b) Justice Dhingra
(c) Justice Krishna Iyer
(d) Justice Bhagwati

9. Last Opportunity Rule is associated with
(a) Contributory Negligence
(b) Assault
(c) Battery
(d) Negligence

10. Information Technology Act, 2000 came into force on
(a) 10th October, 2000
(b) 17th October, 2000
(c) 17th September, 2000
(d) 10th December, 2000

11. The adjudicating officer under section 46 of the IT Act, shall exercise jurisdiction to adjudicate the matter in which claim of loss does not exceed
(a) One Crore
(b) Two Crores
(c) Three Crores
(d) Five Crores

12. Which of the following cases is related to Information Technology Act?
(a) Shreya Singhal v. Union of India
(b) Lata Singh v. State of UP
(c) Gian Kaur v. State of Punjab
(d) P. Rathinam case

13. What kinds of order or orders may be passed by a Magistrate in cases relating to domestic violence in favour of aggrieved woman and against the respondent?
(a) Protection order
(b) Compensation order
(c) Residence order
(d) All of the above

14. The right to information is available to
(a) All citizens
(b) All citizens and non -citizens
(c) All persons
(d) All of the above

15. Under the Protection of Children from Sexual Offences Act, 2012 the special court shall complete the trial as far as possible within a period of…… from taking cognizance of the offence.
(a) 5 months
(b) 6 months
(c) One year
(d) Two years

16. Under the Protection of Children from Sexual Offences Act, 2012 in which section is the ‘Sexual Harassment’ defined?
(a) Section 7
(b) Section 8
(c) Section 10
(d) Section 11

17. The maximum limit of solitary confinement under section 73 of I.P.C is
(a) One month
(b) Two months
(c) Six months
(d) Three months


Answers: 1. (c); 2. (c); 3. (d); 4. (d); 5. (d); 6. (c); 7. (d); 8. (d);
9. (a); 10. (b); 11. (b); 12. (a);
13. (d); 14. (a); 15. (c);
16. (d); 17. (d)

Leave a Comment