Legal IQ

MCQs For Judicial Service Aspirants

1. Which country has recently withdrawn itself from the International Criminal Court?
a) Russia
b) USA
c) India
d) None of the above

2. The President addresses his resignation letter to the
a) Deputy Speaker
b) Vice President
c) Deputy Prime Minister
d) Chief Justice of India

3. Writ of Habeas Corpus literally means
a) Produce the evidence
b) Produce the body
c) Both of the above
d) None of the above

4. Who is regarded as the father of the Realist School of Legal Thought?
a) Bentham
b) Austin
c) Kelsen
d) Holmes

5. The expression “Living law” is explained by
a) Oppenheim
b) Ehrlich
c) Austin
d) None of the above

6. A counter offer is
a) Tender
b) Rejection of offer
c) Only (a) and not (b)
d) None of the above

7. Under which of the following sections of the Indian Penal Code has “Euthanasia” been legalised?
a) Section 300 IPC
b) Section 302 IPC
c) Section 308 IPC
d) There is no such provision

8. Which of the following is an offence punishable at all four stages?
a) Robbery
b) Theft
c) Extortion
d) Dacoity

9. A voidable marriage is
a) Void ab initio
b) A valid marriage so long so as it is not avoided on a petition by either party to the marriage
c) Only (a) and not (b)
d) None of the above

10. In Muslim law, marriage is a
a) Sacrament
b) Civil contract
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

11. Which of the following is not an essential element of extortion?
a) Immovable Property
b) Movable Property
c) Dishonest intention
d) None of the above

12. Unnatural offences are punishable under which of the following sections of the IPC?
a) Section 377
b) Section 398
c) Section 378
d) Section 477

13. Which amongst the following is one of the factors that separates Robbery from Dacoity?
a) Property
b) Place
c) Number
d) None of the above

14. The President cannot make Ordinance regarding the subjects mentioned in the
a) State List
b) Union list
c) State and concurrent list
d) None of the above

15. Who amongst the following is competent to grant pardon to a convict sentenced to death?
a) Only President
b) Only Prime Minister
c) Both President and Governor
d) None of the above


Answers: 1. (a); 2. (b); 3. (b); 4. (d); 5. (b); 6. (b);
7. (d); 8. (d); 9. (b); 10. (b); 11. (a);
12. (a); 13. (c); 14. (a); 15. (a)


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment