Legal IQ

Legal IQ

1. Ram is attacked by a mob which tries to kill him. He grabs a gun from a member of the mob and fires. One of the gun shots hits the head of a child in the mob killing him instantaneously. What offence, if any, has been committed by Ram?
(a) Murder
(b) Culpable homicide
(c) Criminal negligence
(d) No offence has been committed

2. It is the underlying motive that prompts a person to form an intention. What is the relevance of motive in affixing criminal liability?
(a) Relevant
(b) Irrelevant
(c) Establishment of motive is a sine qua non for proving liability
(d) Depends on the judge

3. If an accused takes the plea of his case being covered under any of the ‘General Exceptions” provided under Chapter IV, IPC, the burden of proof in that case lies
(a) entirely on the prosecution
(b) entirely on the accused
(c) on the accused and he has to discharge that burden beyond all reasonable doubt
(d) on the accused and he has to discharge the burden on a preponderance of probabilities

4. With a view to causing loss to his employer, an employee throws away a ring given to him by the employer for safe custody. The employee is guilty of—
(a) Criminal negligence
(b) Criminal mischief
(c) Criminal breach of trust
(d) Criminal misappropriation of property.

5. A swimmer, standing alongside of a swimming pool, watches a child of five years drowning in the pool. He shouts for help but does not do anything to rescue the child. The swimmer is—
(a) guilty of criminal neglect
(b) liable for non-performance of fundamental duty
(c) liable under civil law for payment of compensation
(d) not guilty at all.

6. The right of ‘private defence’ is—
(a) a punitive right
(b) a protective right
(c) an obligation towards the state
(d) none of the above

7. ‘Legal insanity’ under the Indian law means
(a) impairment of will faculty
(b) impairment of emotional faculty
(c) impairment of cognitive faculty
(d) none of the above

8. A divorced Muslim woman in order to re-marry her former husband has to observe the procedure of—
(a) Lian
(b) Halala
(c) Iddat
(d) Mubaarat

9. Where one of the spouse is guilty of cruelty, the other spouse cannot obtain divorce on this ground if—
(a) the spouse has committed the act in a fit of anger
(b) the spouse has committed the act in a fit of insanity
(c) the guilty spouse genuinely repents his/her behaviour
(d) the aggrieved spouse forgives the guilty party and condones the cruel act

10. The Supreme Court’s directive calling for compulsory registration of marriages was laid down in—
(a) Lily Thomas v. Union of India
(b) Navin Kohli v. Neelu Kohli
(c) Seema v. Ashwini Kumar
(d) Savitri Pandey v. Prem Chand Pandey

11. The children of a void marriage under the Hindu Marriage Act, 1955 are—
(a) legitimate and entitled to inherit property of all relatives
(b) legitimate but entitled to inherit the property of their parents only
(c) illegitimate and entitled to inherit the property of their mother only
(d) illegitimate and entitled to inherit the property of their father only

12. The matrimonial remedy of divorce by mutual consent after one year of separation is not available under the—
(a) Hindu Marriage Act, 1955
(b) Divorce Act, 1869
(c) Parsi Marriage and Divorce Act, 1936
(d) Special Marriage Act, 1954


Answers: 1.(d), 2.(b), 3.(d),  4.(c), 
5.(d),  6.(b), 7.(c), 8.(b), 9.(d),
10.(c), 11.(b), 12.(b)

Leave a Comment