Legal IQ

Interview Questions For Judicial Service Aspirants

Q. 1. What is Common Intention?
Ans. It means pre-arranged plan.

Q. 2. What do you mean by ‘actus non facit reum nisi mens sit rea’?
Ans. The act alone itself does not constitute guilt unless done with a guilty mind.

Q. 3. What is the difference between medical insanity and legal insanity?
Ans. Medical insanity deals with the accused’s unsoundness of mind, previous or present conduct and behaviour whereas, legal insanity deals with the accused’s unsoundness of mind at the time of the incidence.

Q. 4. What is the difference between abetment by conspiracy and criminal conspiracy?
Ans. Mere agreement between two or more persons is not sufficient in case of abetment by conspiracy whereas the same is sufficient to proceed in case of conspiracy defined under section 120A of the IPC 1860.

Q. 5. What is the difference between the offences of Waging War and Rioting?
Ans. Waging War is an Offence against the Government of India whereas Rioting is an offence against Public Tranquillity.

Q. 6. What is the difference between Rioting and Affray?
Ans. Riot is the use of force by unlawful assembly in prosecution of common object and the same may be committed at any place, whether public or private, whereas an Affray is committed by two or more persons in a public place only.

Q. 7. What is the object behind awarding punishment under the Indian Penal Code, 1860?
Ans. The main object of punishment is to prevent commission of further offences and thereby to protect the society.

Q. 8. How many kinds of hurt are described as Grievous Hurt under the Indian Penal Code?
Ans. Eight

Q. 9. What is the difference between Assault and Criminal Force?
Ans. Assault is an attempt to commit force whereas in case of criminal force, the act of accused is completed.

Q. 10. Whether Theft can be committed in respect of immovable property?
Ans. No, it can only be committed in respect of movable property.


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment