Legal IQ Potpourri

LEGAL IQ – CLAT LLM Entrance

  1. Conversion to another religion by a married Hindu under the Hindu Marriage Act, 1955
    (a) automatically dissolves the marriage.
    (b) does not automatically dissolve the marriage.
    (c) may or may not automatically dissolve the marriage depending on the facts and circumstances of the case.
    (d) discretionary to the court to take the marriage automatically dissolved or not.
  2. In the Schedule of Hindu Succession Act, 1956 as amended in September 2005, the number of heirs have been increased in
    (a) heirs of class I of the Schedule
    (b) heirs in class II of the Schedule
    (c) heirs in both classes I and II of the Schedule
    (d) no changes have been made
  3. Disqualification under section 25 of the Hindu Succession Act, 1956 is
    (a) confined only to the person who committed murder
    (b) confined only to those claiming title through person who committed murder
    (c) confined not only to the person who committed murder but also extends to the persons claiming through him
    (d) confined only to the person who abetted murder.
  4. A, a Male Christian adopts a Hindu child. The adoption is ………………..
    (a) Void
    (b) Voidable
    (c) Valid
    (d) Irregular.
  5. A, a Sunni male Muslim marries B, a Sunni female Muslim, who happens to be his first wife’s sister. The marriage is……………
    (a) Valid
    (b) Void
    (c) Irregular
    (d) Invalid.
  6. Who has no right to partition under Hindu law?
    (a) Mother
    (b) Son, grandson and great grandson
    (c) Son conceived at the time of partition
    (d) None of the above.
  7. A right to divorce under section 13(2)(1) of Hindu Marriage Act, 1955 has been given to
    (a) The first wife
    (b) The second or subsequent wife or wives
    (c) The first wife as well as the second or subsequent wife or wives
    (d) None of the above.
  8. Bigamy under Hindu Law is committed by a person who marries during the lifetime of his or her spouse provided
    (a) The first marriage is valid
    (b) The first marriage is null and void
    (c) The first marriage is voidable and no court’s decree annulling first marriage has been obtained
    (d) Both (a) and (c).
  9. Fine prescribed under section 18 of Hindu Marriage Act, 1955 for child marriage may extend to
    (a) Rs. 5,000
    (b) Rs. 3,000
    (c) Rs. 1,00,000
    (d) None of these.
  10. Can a Hindu marry second time on the basis of written consent of his first wife?
    (a) Yes
    (b) No
    (c) Yes, if wife is more than 21 years of age
    (d) Yes, if wife does not give birth to any child in last 10 years.
  11. Marriages which are irregular under the Sunni Law, under the Shia Law, the same are
    (a) Valid marriages
    (b) Void marriages
    (c) Voidable marriages
    (d) Either valid or void as decided by the Qazi.
  12. The period of “Iddat” in Muslim Law is
    (a) The period when Muslim women observe fasting after the death of their husbands
    (b) The period during which the Muslim women are free to leave their husbands and marry another man
    (c) The period of limitation during which the Muslim women can claim back the dower from their divorced husbands
    (d) The period of seclusion to be observed by a Muslim woman whose marriage has been dissolved by divorce or death.

Answers: 1.(b), 2.(a), 3.(c), 4.(c), 5.(c), 6.(a), 7. (c), 8.(d), 9. (c), 10.(b), 11.(b), 12. (d)

About the author

Editor LU

Leave a Comment