Legal IQ

MCQs For Law Enterance – CLAT 2016

Directions (Qs. 1-4): Choose the most appropriate option for each of the following questions:

1. “Amicus curiae” means
(a) One of the judges of the court
(b) One among the expert witnesses in a case
(c) A friend of the court
(d) One among the parties to the dispute.

2. “Ab initio” means
(a) in defence of a comment
(b) from the beginning
(c) in continuation with
(d) in connection with the future.

3. “To bury the hatchet” means
(a) to hide some treasure
(b) to end a feud with an enemy
(c) to cremate carcass of an animal
(d) to plant grass in the field.

4. “Faux pas” means
(a) expected to happen
(b) social blunder
(c) fake identity
(d) false.

Directions (Qs. 5-8): Choose the correct option for each of the following questions:

5. (a) Please stop interfering with my romantic life
(b) Please stop interfering into my romantic life
(c) Please stop interfering for my romantic life
(d) Please stop interfering in my romantic life.

6. (a) The Titanic did not reach its destination.
(b) The Titanic did not reach her destination.
(c) The Titanic did not reach their destination.
(d) The Titanic did not reach his destination.

7. (a) Your grammar is very good but you need to work on managing your pronunciation.
(b) Your grammar is very good, but you need to work on modifying your pronunciation.
(c) Your grammar is very good, but you need to work on correcting your pronunciation.
(d) Your grammar is very good, but you need to work on repairing your pronunciation.

8. (a) The Film Star climbed off the car and smiled at the people.
(b) The Film Star came out of the car and smiled at the people.
(c) The Film Star got out of the car and smiled at the people.
(d) The Film Star got off the car and smiled at the people.

Directions (Qs. 9 and 10): Complete the proverb, in the following questions:

9. …………….waters run ……………..
(a) Hot, fast
(b) Muddy, slow
(c) Stagnant, leisurely
(d) Still, deep.

10. When …………….is bliss, it is…………….to be wise.
(a) ignorance, folly
(b) knowledge, better
(c) romance, boring
(d) bachelorhood, single.


Answers: 1(c), 2(b), 3(b), 4(b), 5(d), 6(b), 7(c), 8(c), 9(d), 10 (a).

Leave a Comment