Legal IQ

MCQs – For Judicial Service Aspirants

1.  When did Dowry Prohibition, Act, 1961 come into force?

(a)   1st January, 1961

(b)   1st July, 1961

(c)   1st April,1961

(d)   1st December, 1961.

2. ‘Admission’ is defined under which section of the Indian Evidence Act, 1872?

(a)   Section 18

(b)   Section 19

(c)   Section 17

(d)   Section 24

3. Under which of the following sections of the Indian Evidence, Act 1872, Hearsay Evidence can be given?

(a)   Section 31

(b)   Section 140

(c)   Section  41

(d)   Section 32

4. Pickard v. Seers is a leading case on

(a)   Dying Declaration

(b)   Circumstantial Evidence

(c)   Privileged Commu-nication

(d)   Estoppel

5. ‘Transfer of Property’ has been defined under which section of the Transfer of Property Act, 1882?

(a)   Section 5

(b)   Section 6

(c)   Section 8

(d)   Section 7

6. Doctrine of Part Performance is provided under which section of the Transfer of Property Act, 1882?

(a)   Section 53

(b)   Section 53A

(c)   Section 52

(d)   Section 54

7. Under which section of the CPC, the court has power to issue commission?

(a)   Section 65

(b)   Section 75

(c)   Section 85

(d)   Section 105.

8. Appeal to lie from a decree passed ex parte is given under which section of the CPC 1908?

(a)   Section 96(3)

(b)   Section 96(1)

(c)   Section 96(2)

(d)   Section 96(4)

9. Pleadings means

(a)   Plaint

(b)   Written statement

(c)   Plaint or written statement.

(d)   Plaint or written statement or replication.

10. Suit by indigent persons is given under.

(a)   Order 33 rule 1 CPC

(b)   Order 31 rule 1 CPC

(c)   Order 29 rule 1 CPC

(d)   Order 30 rule 1 CPC

11. ‘Dowry’ is defined under which section of the Dowry Prohibition Act, 1961?

(a)   Section 3

(b)   Section 5

(c)   Section 2

(d)   Section 4

12. Agreement for giving or taking dowry is

(a)   Valid under section 5 of the Dowry Prohibition Act, 1961

(b)   Void under section 5 of the Dowry Prohibition Act, 1961

(c)   Voidable under section 5 of the Dowry Prohibition Act, 1961

(d)   Illegal under section 6 of the Dowry Prohibition Act, 1961.

13. Dowry Prohibition Officers are appointed

(a)   By the State Government under section 8B of the Dowry Prohibition, Act, 1961

(b)   By the Central Government under section 8A of the Dowry Prohibition Act, 1961

(c)   Both (a) and (b)

(d)   Neither (a) nor (b)

14. ‘Complaint’ as defined under Code of Criminal Procedure, 1973 can be

(a)   oral

(b)   written

(c)   oral and written

(d)   oral or written

15. The distinction between Culpable Homicide and Murder is laid down under which case?

(a)   R v. Prince

(b)   R v.  Govinda

(c)   R v. Levitt

(d)   None of the above

16. Pure Theory of law was propounded by

(a)   Austin

(b)   Bentham

(c)   Kelsen

(d)   Duguit

17. Which offence in the Indian Penal Code, 1860 does not require a minimum number of five persons?

(a)   Theft

(b)   Unlawful Assembly

(c)   Rioting

(d)   Dacoity

18. Under the Juvenile Justice Act, 2015 a child below the age of 18 years is defined as

(a)   Immature

(b)   Young

(c)   Adolescent

(d)   Juvenile

19. The Environment Protection Act, 1986 is applicable to the

(a)   Whole of India

(b)   Whole of India except the State of Jammu & Kashmir

(c)   Whole of India except the State of Nagaland

(d)   None of the above

20. The Environment Protection Act, 1986 is divided into

(a)  4 chapters 26 sections

(b)   4 chapters 24 sections

(c)   6 chapters 24 sections

(d) 6 chapters 26 sections


Answers: 1. (b), 2. (c), 3. (d), 4. (d), 5. (a) 6. (b),
7. (b), 8. (c), 9. (c), 10. (a),
11. (c), 12. (b), 13. (a), 14. (c),
15. (b), 16. (c), 17. (a),
18. (d), 19. (a). 20. (a)

Leave a Comment