Legal IQ

MCQs For judicial Service Aspirants

1. Under the Indian Contract Act, 1872 an agreement not enforceable by law is said to be void. Which of the following agreements is voidable?
a) Agreement is restraint of marriage
b) Agreement in restraint of fraud
c) Agreement is restraint of trade
d) Agreement in restraint of legal proceedings

2. A contract over telephone becomes complete at a place where an acceptance is heard. In which of the following cases has it been held?
a) Mohiri Bibi v. Dharmodas Ghosh
b) Banwari Lal v. Sukhdarshan Lal
c) Bhagwandas v. Girdhari Lal
d) Barret v. Irvine

3. Where both the parties to an agreement are under a mistake as to a matter of fact essential to an agreement, the agreement is
a) Valid
b) Voidable
c) Void
d) None of the above

4. Rajeev Kumar Gupta v. Union of India (2016) case deals with the reservation in state services for
a) Women
b) OBCs
c) Scheduled Castes
d) Persons with Disability

5. The Apex Court has developed curative petition under
a) Article 32 of the Constitution of India
b) Article 142 of the Constitution of India
c) Article 141 of the Constitution of India
d) Article 143 of the Constitution of India

6. In which of the following cases has the Supreme Court recently held sections 499 and 500 IPC as constitutional?
a) Abhay Singh v. State of UP
b) Indra Sawhney v. Union of India
c) S.R Bommai case
d) Subramaniam Swamy v. Union of India

7. The Parliament has the power to make law on a matter in the State List provided it is in
a) National Interest
b) Religious interest
c) Public Interest
d) All of the above

8. In which of the following cases has the Apex Court of India recognised a “Transgender Person”?
a) NALSAR University Hyderabad v. Union of India
b) NALSA v. Union of India
c) SLSA v. Union of India
d) None of the above

9. Which of the following is not a legal person?
a) Shiv Idol
b) Guru Granth Sahib
c) Unborn Person
d) Mosque

10. Which of the following is not an essential feature of a custom?
a) Continuity
b) Peaceful enjoyment
c) Certainty
d) None of the above

11. Which of the following theories of punishment provides that a crime is a disease and the object should be to cure disease?
a) Deterrent Theory
b) Reformative Theory
c) Retributive Theory
d) Preventive Theory

12. Removal of ornaments from the body of a dead person constitutes an offence under section
a) 370 of IPC
b) 379 of IPC
c) 405 of IPC
d) 404 of IPC

13. F.I.R. has been defined under
a) Section 154 of CrPC 1973
b) Section 54 of CrPc 1973
c) Section 354 of CrPC 1973
d) Not defined anywhere in CrPC

14. Inherent Powers of the High Court has been dealt under which section of the CrPC?
a) Section 482
b) Section 484
c) Section 469
d) None of the above

15. Under the Transfer of Property Act, 1882 when can an unborn person get vested interest in the property given to him?
a) Upon his marriage
b) On attaining the age of majority
c) Upon his birth
d) All of the above

16. Rule of Caveat Emptor given under section 16 of the Sale of Goods Act, 1930 means that
a) The Buyer must take care
b) The Seller must take care
c) Both of the above
d) None of the above

17. Section 27 of the Limitation Act
a) Extinguishes the remedy
b) Bars the remedy
c) Both
d) None

18. Conditions for a Hindu Marriage has been provided under
a) Section 5 of the Hindu Marriage Act
b) Section 4 of the Hindu Marriage Act
c) Section 7 of the Hindu Marriage Act
d) None of the above

19. Shariat Act, 1937 came into operation on
a) 7th July, 1937
b) 7th October, 1937
c) 17th January, 1937
d) None of the above

20. Option of Puberty is available to
a) Wife only
b) Husband only
c) Both Husband and wife
d) None of the above


Answers: 1.(b); 2.(c); 3.(c); 4.(d); 5.(b); 6.(d); 7.(a);
8.(b); 9.(d); 10.(d); 11.(b); 12.(d);
13.(d); 14.(a); 15.(c); 16.(a);
17.(c); 18.(a); 19.(b); 20.(c)

Leave a Comment