Legal IQ

MCQs – For Judicial Service Aspirants

1.  Which Article of the Constitution confers on the Governor of the state the power to grant pardon?

a) Article 131
b) Article 172
c) Article 161
d) Article 72

2. Article 24 of the Constitution prohibits employment of children in any factory or mine or in any hazardous employment below the age of

a) 15 years
b) 14 years
c) 17 years
d) 18 years

3. Under CPC, pleading does not include

a) Plaint
b) Written statement
c) Material Facts
d) Evidence

4. Prompt Dower can be realised by the wife

a) Before consummation of marriage
b) Only before and not after consummation of marriage
c) At any time before or after consummation of marriage
d) After consummation of marriage

5. Test Identification of Parade conducted during investigation of a case is admissible in evidence under which section of the Indian Evidence Act, 1872?

a) Section 5
b) Section 7
c) Section 9
d) Section 4

6. Under which section of the Indian Evidence Act, 1872, the opinion of examiner of electronic evidence is a relevant fact?

a) Section 81 A
b) Section 45 A
c) Section 47 A
d) Section 65 B

7. If the compensation agreed to be paid in the event of breach of contract is excessive and highly disproportionate, the amount thus fixed, is called

a) Liquidated damages
b) Unliquidated damages
c) Penalty
d) Contractual remedy

8. The term ‘International law’ was used for the first time by

a) Austin
b) Kelsen
c) Bentham
d) Fuller

9. Additional jurisdiction may be conferred on the Supreme Court by the

a) President of India
b) Parliament
c) Speaker of the Lok Sabha
d) Prime Minister of India in consultation with the Chief Justice of India.

10. Which one of the following is correctly matched under the Indian Evidence Act, 1872?

a) Burden of Proof – Section 101
b) Dumb Witness – Section 117
c) Dowry Death – Section 112
d) Accomplice – Section 129

11. Removal of ornaments dishonestly from the body of the deceased person is

a) Robbery under section 392 IPC
b) Theft under section 378 IPC
c) An offence under section 404 IPC
d) An offence under section 416 IPC

12. Which part is described as the Magna Carta of the Constitution of India?

a) Part IV
b) Part V
c) Part III
d) Part II

13. Which section of the IPC is related to an offence of Voyeurism?

a) Section 354A
b) Section 354C
c) Section 354D
d) Section 354B

14. Under section 357A(2) CrPC, which of the following authorities is authorised to decide on the quantum of compensation?

a) State Government
b) District Magistrate
c) Central Government
d) Legal Services Authority

15. The word “illegal” is defined in which section of the IPC?

a) Section 41
b) Section 43
c) Section 42
d) Section 44

16. Section 511 IPC applies to

a) Attempt to commit murder
b) Attempt to commit suicide
c) Attempt to theft
d) All of the above

17. Offences under the Negotiable Instruments Act are triable by the

a) Sessions Judge
b) Judicial Magistrate First class
c) Judicial Magistrate Second Class
d) High Court

18. A person is said to instigate another to do an act, when

a) He advises him
b) He actively suggests or stimulates him
c) Both (a) and (b)
d) Neither (a) nor (b)

19. Which of the following is a gist of criminal conspiracy?

a) Motive
b) Intention
c) Knowledge
d) Agreement

20. Common intention is a

a) Question of Law
b) Question of Fact
c) Both Question of Fact and Law
d) None of the above


Answers: 1.(c); 2.(b); 3.(d); 4.(c); 5.(c); 6.(b);
7.(c); 8.(c); 9.(b); 10.(a); 11.(c); 12.(c);
13.(b); 14.(d); 15.(b); 16.(c);
17.(b); 18.(c);
19.(d); 20.(b)

Leave a Comment