Legal IQ

MCQs For Judicial Service Aspirants

1. Which of the following rights is/are not available to an agent?
a) Right to compensation
b) Right to sell
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

2. Authority of an agent has to be
a) Expressed
b) Implied
c) Can be expressed or implied
d) None of the above

3. Bailor is a person
a) To whom the goods are delivered
b) Who delivers the goods
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

4. Caveat shall not persist in force after the expiry of
a) 60 days
b) 90 days
c) 30 days
d) 120 days

5. Section 115 of the Civil Procedure Code, 1908 provides for
a) Revision
b) Review
c) Appeals
d) None of the above

6. Doctrine of Restitution is provided under which section of the Civil Procedure Code, 1908?
a) Section 148A
b) Section 148
c) Section 144
d) Section 151

7. Summons case as provided under the Cr PC means a case pertaining to
a) Imprisonment for a term exceeding two years
b) Life Imprisonment
c) Imprisonment for a term upto 2 years
d) None of the above

8. Maximum punishment prescribed in case of Gang Rape as provided under Section 376D IPC 1860 is
a) Thirty Years
b) Death Sentence
c) Life imprisonment which means imprisonment for the remainder of that person’s natural life.
d) Twenty years

9. Under the provisions of the Indian Evidence Act, 1872, who of the following is a competent witness?
a) Deaf
b) Dumb
c) Person who is able to understand the questions put to him and give rational answers to these questions
d) All of the above

10. Which section of the Registration Act provides for condonation of delay in presentation of document for registration?
a) Section 23
b) Section 22
c) Section 27
d) None of the above


Answers: 1. (b); 2. (c); 3. (b); 4. (b); 5. (a); 6. (c); 7. (c); 8. (b); 9. (d); 10. (d)


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment