Legal IQ

MCQs For Judicial Service Aspirants

1. Section 31 of the Indian Evidence Act, 1872 says that admissions are not conclusive proofs but they may operate as
a) Estoppel
b) Res Judicata
c) Alibi
d) None of the above.

2. A statement may be proved on behalf of the person making it if it is relevant under any of the clauses of
a) Section 34
b) Section 33
c) Section 32
d) None of the above

3. Which section of the Evidence Act is based on the principle that evidence is to weighed and not counted?
a) Section 135
b) Section 134
c) Section 133
d) None of the above

4. An illegal partnership
a) Can sue
b) Can be sued
c) Cannot be sued
d) All of the above

5. A suit through next friend can be filed on behalf of
a) Lunatic
b) Minor
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

6. Period for limitation for suit relating to account is
a) 12 years
b) 4 years
c) 3 years
d) 1 year

7. The second Commission on Centre State Relations is headed by
a) Justice MM Punchhi
b) Justice Malimath
c) Vijay Kelkar
d) None of the above

8. What is the age prescribed for a casting vote by a citizen of India?
a) 18 years
b) 15 years
c) 21 years
d) None of the above

9. A ‘consideration’ may be
a) in past
b) in present
c) in Future
d) All of the above

10. What is the nature of evidence of Test Identification Parade?
a) Corroborative Evidence
b) Substantive Evidence
c) Both (a) and (b)
d) None of the above


Answers: 1. (a); 2. (c); 3. (b); 4. (c); 5. (c); 6. (c); 7. (a); 8. (a); 9. (d); 10. (a)


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment