Legal IQ

MCQs For Judicial Service Aspirants

1. The Governor of a State can be removed from his post by
a) Impeachment
b) President
c) In the same manner as the CEC is removed
d) None of the above

2. Number of Judges in the Supreme Court including the CJI is
a) 18
b) 21
c) 25
d) 31

3. The Constitution of India provides for
a) Dual citizenship
b) Single citizenship
c) Both
d) None

4. Sovereignty under the Indian Constitution pertains to
a) People
b) President
c) Prime Minister
d) Judiciary

5. How many seats are reserved in all Panchayats at all levels for women?
a) One-tenth
b) One-eighth
c) One-fourth
d) One-third

6. Which of the following writs literally means “what is your authority”?
a) Habeas Corpus
b) Quo Warranto
c) Mandamus
d) None of the above

7. Members of the Union Public Service Commission are appointed by the
a) President
b) Prime Minister
c) Speaker of Lok Sabha
d) Vice President

8. The oath of Vice President is administered by the
a) President of India
b) Speaker of Lok Sabha
c) Prime Minister
d) Chief Justice of India.

9. Which President of India was elected unopposed?
a) Shankar Dayal Sharma
b) Ram Nath Kovind
c) Neelam Sanjeeva Reddy
d) None of the above

10. Election to the office of President is conducted by the
a) Law Ministry
b) Election Commission of India
c) Cabinet Committee on Election
d) None of the above

11. Which one of the following Fundamental Rights has been subject to maximum litigation and controversy?
a) Right to freedom
b) Right to equality
c) Right to property
d) None of the above


Answers: 1. (b); 2. (d); 3. (b); 4. (a); 5. (d); 6. (b); 7. (a); 8. (d); 9. (c); 10. (b); 11. (c)


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment