Legal IQ

MCQs For Judicial Service Aspirants

1. In which of the following sections of the Sale of Goods Act, 1930, it was laid down that “reasonable time is a question of fact”?
a. Section 61
b. Section 62
c. Section 63
d. Section 64

2. Who amongst the following presides over the Joint Session of the Parliament?
a. Speaker of the Lok Sabha
b. President of India
c. Vice President of India
d. Chief Justice of India

3. State legislature has power to make laws on which of the following lists?
a. Union List only
b. State List only
c. Concurrent list only
d. Both (b) and (c) and not (a)

4. What will be the effect on the Bill which is pending in the Rajya Sabha and not passed by the Lok Sabha in case of Dissolution of Lok Sabha?
a. The bill lapses on the dissolution of Lok Sabha
b. The Bill does not lapse on the dissolution of Lok Sabha
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

5. A person can remain a minister without being the member of either House of Parliament for a maximum period of?
a. Three months
b. Two years
c. Five years
d. Six months.

5. National Emergency can be imposed by the President of India on which of the following grounds?
a. War
b. External aggression
c. Armed rebellion
d. All of the above

6. Void Marriages have been dealt under which section of the Hindu Marriage Act, 1955?
a. Section 10
b Section 11
c. Section 16
d. Section 12

7. Under which section of the Sale of Goods Act, 1930, is ‘Future Goods’ defined?
a. Section 2(3)
b. Section 2(4)
c. Section 2(5)
d. Section 2(6)

8. Under which section of the Sale of Goods Act, 1930, are Unpaid Seller’s Rights enumerated?
a. Section 45
b. Section 46
c. Section 47
d. Section 55

9. As provided in section 2(l) of the Limitation Act, suit includes
a. Appeal
b. Application
c. Both appeal and application
d. Neither appeal nor application

10. Period of limitation as defined in section 2 (j) of the Limitation Act, 1963 means
a. Period of limitation prescribed for any suit, appeal or application.
b. Period of limitation computed in accordance with the provisions of this Act.
c. Both (a) and (b)
d. Neither (a) nor (b)

11. Suit against the trustees and their representatives is dealt under which of the following sections of the Limitation Act, 1963?
a. Section 9
b. Section 10
c. Section 11
d. Section 25

12. When did the Limitation Act come into force?
a. 15th October, 1963
b. 2nd October, 1963
c. 1st January, 1964
d. 14th November, 1963

13. What is the Act Number of the Limitation Act, 1963?
a. Act 25 of 1963
b. Act 45 of 1963
c. Act 36 of 1963
d. Act 6 of 1963

14. Under which Article of the Schedule of Limitation Act, 1963, is it provided that where no period of Limitation is provided in the Limitation Act, then, in such a case limitation period is three years from the date the right accrues in favour of the applicant?
a. Article 134
b. Article 123
c. Article 132
d. Article 137

15. What is the period of limitation prescribed in the Limitation act 1963 for the enforcement of decree granting a mandatory injunction?
a. One year
b. Two years
c. Three years
d. Twelve years

Answers: 1. (c); 2. (a); 3. (d); 4. (b); 5. (d); 6. (c); 7. (b);
8. (d); 9. (b); 10. (d); 11. (a); 12. (b); 13. (c);
14. (c); 15. (d); 16. (c);


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment