Legal IQ

MCQs For Judicial Service Aspirants

1. Generally the gap between the two sessions of the Parliament should not be more than
(a) twelve months
(b) two months
(c) four months
(d) six months

2. The Judges of the Supreme Court can be removed from their office before the tenure prescribed by the Constitution by
(a) the President on the recommendation of the two Houses of Parliament
(b) the Prime Minister on the recommendation of its Council of Ministers.
(c) the President on the recommendation of the Attorney General
(d) the Parliament on the recommendation of the Chief Justice of India.

3. The government of India act 1919 is also referred to as
(a) Government of India Act, 1935
(b) Indian Councils Act, 1876
(c) Morley Minto Reforms, 1909
(d) Montague Chelmsford Reforms

4. Which of the following Acts enacted by the British introduced the system of communal electorate in India?
(a) Indian Councils Act, 1919
(b) Government of India Act, 1935
(c) Indian Councils Act, 1909
(d) Non of the above.

5. Who amongst the following is the custodian of fundamental rights as provided in the part III of the Constitution of India?
(a) Parliament
(b) Supreme Court of India
(c) President
(d) Attorney General

6. Which of the following sections of the Code of Criminal Procedure defines complaint ?
(a) Section 2(b)
(b) Section 2(m)
(c) Section 2(d)
(d) Section 2(n)

7. No court shall take cognizance of an offence punishable with not more than three years, after the expiry of
(a) three years
(b) two years
(c) five years
(d) one year

8. Which section of the civil procedure code, 1908 provides for pecuniary jurisdiction?
(a) Section 5
(b) Section 6
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

9. What is the effect on a suit which is hit by the rule of res sub judice?
(a) Suit is liable to be rejected
(b) Suit is liable to be dismissed
(c) Suit is liable to be stayed
(d) No effect on the suit subsequently filed.

10. An adoption of a girl child made by a Hindu male without the consent of his wife is
(a) Void in the eyes of law
(b) Invalid
(c) Valid
(d) Voidable

11. The nature of marriage of an Impotent Person as given under the Hindu Marriage Act is
(a) Voidable
(b) Void ab initio
(c) Irregular
(d) Valid

12. Which of the following is not a modern source of Hindu Law?
(a) Legislation
(b) Justice, Equity and good conscience
(c) Custom
(d) None of the above

13. “The presence of abettor when offence is committed” is enumerated under which section of the Indian Penal Code?
(a) Section 108 A
(b) Section 114 A
(c) Section 114
(d) Section 115

14. “X” without any excuse fires a loaded cannon into a crowd of people and kills one of them. Here “X” has committed
(a) No offence
(b) Murder
(c) Culpable Homicide
(d) Assault

15. “P” is the paramour of “Q’s” wife, and receives valuable property belonging to her husband, knowing fully well that she has no such authority, is guilty of the offence of
(a) Theft
(b) Rape
(c) Extortion
(d) Cheating

16. The offence of ‘Dacoity’ as defined in Indian Penal Code may be committed by way of
(a) criminal misappropriation only
(b) cheating only
(c) robbery only
(d) theft and extortion only

17. Oral evidence as given under section 60 of the Indian Evidence Act, 1872 must be
(a) Indirect only
(b) hearsay only
(c) direct only
(d) Neither (a) nor (b) nor (c)

18. Evidence tendered by a dumb witness in the court as enumerated under section 119 of the Indian Evidence Act 1872, shall be deemed to be
(a) documentary evidence
(b) hearsay evidence
(c) oral evidence
(d) None of the above

Answers: 1. (d); 2. (a); 3. (d); 4. (c); 5. (b); 6. (c); 7. (a);
8. (b); 9. (c); 10. (a); 11. (a); 12. (c); 13. (c); 14. (b);
15. (a); 16. (c); 17. (c); 18. (c)


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment