Legal IQ

MCQs For Judicial Service Aspirants

1. Under Cr PC, Inquiry is conducted by which of the following persons?
a) Magistrate or Court
b) Sessions Judge
c) Investigating Officer
d) Magistrate only

2. Total number of sections given in Cr PC are
a) 482
b) 483
c) 484
d) 495

3. By which of the following authorities are the Assistant Public Prosecutors appointed?
a) Central Government only
b) State Government only
c) Either (a) or (b)
d) None of the above.

4. As per section 3 of the Indian Evidence Act, 1872, all evidence which are produced for the inspection of the court is known as
a) Oral Evidence
b) Documentary Evidence
c) Either (a) or (b)
d) Scientific Evidence

5. Which of the following laws is applicable in respect of the family matters?
a) Personal Law of the Parties concerned
b) Religious law
c) Codified Law
d) None of the above

6. When did the Hindu Marriage Act come into force?
a) 17th June, 1956
b) 25th August, 1956
c) 21st December, 1956
d) 18th May, 1955

7. Under the Modern Hindu Law, which of the following essentials is recognised?
a) Monogamy
b) Bigamy
c) Contractual relations
d) None of the above

8. Which of the following committees or councils is the successor of the Human Rights Commission?
a) Human Rights Council
b) Human Rights Committee
c) Red Cross Committee
d) None of the above

9. Stealing one’s own property
a) Is not an offence prescribed in IPC
b) Either an offence under section 403 or 405 IPC
c) Is an offence under section 415 IPC
d) Neither (a) nor (b) nor (c)

10. Which of the following are included in the definition of Injury? Injury is any harm whatever illegally caused to any person in his
a) body, mind, or reputation
b) body, mind, reputation or property
c) body and mind only
d) None of the above

11. The expression “Active Concealment of fact” is related with which of the following?
a) Mistake of Fact
b) Mistake of Law
c) Fraud
d) Quasi Contract.

12. Which Article of the Constitution deals with the Amendment of the Constitution and procedure thereof?
a) Article 360
b) Article 265
c) Article 368
d) Article 370

13. Inter State Water Disputes can be adjudicated by which of the following authorities?
a) Supreme Court only
b) High Court only
c) Either (a) or (b)
d) Special Court constituted by the President in this regard

14. Who of the following has talked about Social Engineering?
a) John Austin
b) John Rawls
c) Roscoe Pound
d) Bentham

15. Which remedy amongst the following is not available in the case of Private Nuisance?
a) Damages
b) Injunction
c) Specific Performance
d) Both (a) and (b)

16. Which of the following Articles of the Constitution provides for Reservation of seats in educational institutions in favour of Scheduled Castes and Scheduled Tribes?
a) Article 16(4)
b) Article 15(4)
c) Article 29(1)
d) Article 21

17. Who amongst the following has written the book “The Introduction of Morals and Legislature”?
a) Hart
b) Bentham
c) Ulpian
d) Kelsen

18. Who amongst the following is liable in case the performance of the contract becomes impossible because the subject matter has ceased to exist?
a) The party who makes the offer
b) The party who accepted the offer
c) Both (a) and (b) are liable
d) Neither (a) nor (b) is liable.

Answers: 1. (a); 2. (c); 3. (c); 4. (b); 5. (a); 6. (d);
7. (a); 8. (a); 9. (d); 10. (b); 11. (c); 12. (c); 13. (d);
14. (c); 
15. (c); 16. (b); 17. (b); 18. (d)


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.


 

Leave a Comment