Legal IQ

LEGAL IQ

1.  Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:

      List I

  1. Right in rem
  2. Right in personam
  3. Right in re propria
  4. Right in re aliena

      List II

  1. Right to reputation
  2. Right of way
  3. Right to own
  4. Right to marry

      Codes:

          A        B        C        D

(a)     1         2         3         4

(b)     3         4         1         2

(c)     1         4         3         2

(d)     3         2         1         4

2. Which one of the following is not a Directive Principle of State Policy?

(a)   The State shall endeavour to secure for the citizens uniform civil code

(b)   The State shall promote with special care the educational and economic interest of the weaker sections

(c)   The State shall endeavour to promote adult education to eliminate illiteracy

(d)   The  State shall endeavour to protect every monument, place or object of artistic or historic interest

3. Identify the situation out of the following in which the defendant owes no duty to take care against the plaintiff:

(a)   Where the plaintiff and defendant are neighbours

(b)   Where the defendant has sold a house to the plaintiff

(c)   Where the plaintiff himself has no legal duty towards the defendant

(d)   Where the plaintiff and the defendant are business partners

4. Culpable homicide is not murder if

(a)   death is caused through provocation given by a public servant in the lawful exercise of his powers

(b)   the offender loses self control by grave and sudden provocation which is voluntarily sought.

(c)   the offender, being a public servant exceeds the powers given to him by law and causes death with ill-will

(d)   the victim being above the age of eighteen years takes the risk of death with his own consent

5. Consider the following statements:

All citizens are natural persons
All business associations are legal persons
All legal persons are natural persons

      Which of the above statement(s) is/are correct?

(a)   1  alone

(b)   1 and 2

(c)   2 and 3

(d)   1, 2 and 3

6. Assertion (A): Plaintiff may sue one or all of the wrong doers jointly in the same action and even if sued jointly the judgment obtained against them may be executed in full against any one of them.

Reason (R): Joint tort-feasors are jointly and severally liable for the whole damage   resulting from the tort.

(a)   Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(b)   Both A and R are individually true, but R is not the correct explanation of A

(c)   A is true, but R is false

(d)   A is false, but R is true

7. Assertion (A): When murder is committed by a member of an unlawful assembly in prosecution of common object of the assembly, all those who are members of that assembly at that time are liable for the murder.

Reason (R): Members of an unlawful assembly are liable only if they participate in the commission of the murder.

(a) both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(b)   Both A and R are individually but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

8. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

      List-I

 A. Instigation to commit an offence
B. Agreement to commit an offence
C.Grave and sudden provocation
D.Acts done without intention to prevent other harm

      List-II

  1. Criminal conspiracy
  2. Necessity
  3. Abetment
  4. Culpable homicide not amounting to murder
  5. Attempt

Codes:

          A        B        C        D

(a)     2         4         5         3

(b)     3         1         4         2

(c)     2         1         4         3

(d)     3         4         5         2

9. Contingent contracts to do or not to do anything if a specified uncertain event does not happen within a fixed time become

(a) void, if before the time fixed, such event becomes possible

(b) valid, if before the time fixed, such event becomes  impossible

(c) voidable, if before the time fixed, the promisor becomes lunatic

(d) illegal, if before the time fixed the promisor dies

10. Match List-I (Content) with List-II (Concept) and select the correct answer from the codes given below the Lists:

      List-I

A. Free consent making agreement void
B. Voidable contract requiring some relationship between the parties
C.At the desire of promisor
D.Making payment on behalf of other payer’s own interest

List-II

  1. Undue influence
  2. Consideration
  3. Quasi-contract
  4. Fraud
  5. Mistake

Codes:

          A        B        C        D

(a)     3         1         2         5

(b)     5         2         4         3

(c)     3         1         4         5

(d)    5         1         2         3


Answers: 1. (c), 2. (c), 3. (d), 4. (d), 5. (a),
6. (a), 7. (c), 8. (b), 9. (b), 10. (d)

Leave a Comment