Legal IQ

LEGAL IQ

1. When a minor becomes a partner on attaining majority, his liability commences from
(a) the date of his admission to benefits of the partnership firm
(b) the date of majority
(c) the date fixed by all the partners
(d) the date on which six months will expire from the date of attaining majority by minor.

2. The liability by holding out, in case of retiring partner, continues up to the
(a) Date of retirement
(b) Date of public notice about such retirement
(c) Date of notice to other partners about such retirement
(d) Whichever is earlier out of (A), (B) and (C).

3. ‘Price’ under the Sale of Goods Act, 1930, means
(a) Consideration in money
(b) Consideration in money or in kind
(c) Any act or abstention for the sale of the goods
(d) All of the above.

4. Unless it is specifically provided in a contract of sale, which of the following will not be regarded as essence of the contract of sale?
(a) Stipulation as to the time of performance
(b) Stipulation as to the method of the performance
(c) Stipulation as to the time of payment
(d) Stipulation as to the time of delivery of goods.

5. The ‘full faith and credit’ clause in the Constitution deals with …………………….
(a) Borrowings from the Consolidated Fund of India
(b) Borrowings from the Consolidated Fund of the State
(c) Jurisdiction of the Union in relation to territories outside India
(d) None of the above.

6. Epistolary jurisdiction of the Supreme Court deals with …………………………
(a) Letter petitions
(b) Extraordinary jurisdiction
(c) Ecclesiastical matters
(d) Power to punish for contempt of court.

7. The test of ‘direct and inevitable effect’ is used to determine ……………………
(a) Overlapping between Lists I and II of the Seventh Schedule
(b) Validity of constitutional amendments
(c) Infringement of fundamental rights
(d) Extraterritorial application of laws.

8. Article 20(3) states that no person accused of an offence shall be compelled to be a witness against himself. This applies in the case of ……………………
(a) Narco-analysis
(b) Fingerprints
(c) DNA sample
(d) Handwriting sample.

9. Religious freedom is guaranteed in the Indian Constitution is subject to ……………
(a) Public order
(b) Morality
(c) Other fundamental rights
(d) All of these.

10. Freedom of speech and expression may be subject to reasonable restrictions imposed by law on the ground of ……………..
(a) Public health
(b) Contempt of court
(c) Interests of general public
(d) Public policy.

11. Laws on preservation, protection and improvement of livestock are enacted by the …………………………
(a) Union
(b) States
(c) Both Union and States
(d) None of the above.

12. Which one of the following is an incorrect match?
(a) Piracy and crimes committed
on the high seas Union List
(b) Water supplies State List
(c) Industrial and labour
disputes Union List
(d) Adulteration of foodstuffs State List


Answers: 1.(a), 2.(b), 3.(a), 4.(c), 5.(d), 6.(a), 7.(c), 8.(a), 9.(d), 10.(b), 11.(b), 12.(c)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment