Legal IQ

LEGAL IQ

Q. 1. Which of the following functions are performed by the Economic and Social Council?

  1. It may make or initiate studies with respect to international economic, social, cultural, educational, health and related matter.
  2. It may make recommendations for the purpose of promoting respect for and observance of human rights.
  3. It may make recommendation to promote friendly relations and understanding amongst member states.
  4. It may prepare draft conventions for submissions to the General Assembly on any of the subject falling within its competence.

Select the correct answer using the codes given below:

      Codes :

(a)   1, 2 and 3

(b)   1, 3 and 4

(c)   1, 2 and 4

(d)   2, 3 and 4

Q. 2. Consider the following statements:

All natural persons are legal persons.
All legal persons are treated as natural persons.
All business associations are legal person
of the above statement :

      (a)   1, 2 and 3 are correct

(b)   1 and 2 are correct

(c)   2 and 3 correct

(d)   1 alone is correct

Q.3. The following are enshrined in the preamble to the Constitution of India:

  1. Equality of status and opportunity
  2. Liberty of thought, expression, belief, faith and worship
  3. Justice – social, economic and political
  4. Fraternity assuring the dignity of the individual
  5. Unity and integrity of the Nation

      Which one of the following is the correct order in which they appear in the Preamble?

(a)   5, 1, 2, 4, 3

(b)   3, 2, 1, 4, 5

(c)   3, 1, 2, 5, 4

(d)   1, 2, 4, 3, 5

Q.4 Assertion(A): ‘A’, a joint feasor cannot claim from ‘B’ amount the ‘A’ had paid for the loss caused by them to ‘Y’.

Reason (R): The Rule in Merry weather v. Nixon lays down that there cannot be any contribution between joint tort feasors.

Codes:

(a)   Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(b)   Both A and R are individually true, but R is not the correct explanation of A

(c)   A is true, but R is false

(d)   A is false, but R is true

Q.5 Match list-1(Writs) with list-II (Ground) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

      List-I               

      (Writs)                                

  1. Habeas Corpus                      
  2. Mandamus                             
  3. Quo Warranto                       
  4. Certiorari                                                List-II

      (Ground)

  1. Non- performance of public duties
  2. Unlawful detention
  3. Correctional direction to subordinate courts
  4. Unlawful occupation of public office

Codes :

          A     B     C     D

(a)     3      4      1      2

(b)     2      1      4      3

(c)     3      1      4      2

(d)     2      4      1      3

Q.6 If Actus non facit reum nisi mens sit rea is a cardinal principal of criminal law,  then which one of the  following statements correctly reflects the above principal ?

(a)   Mens rea is an essential element  of a crime and there cannot be a crime without mens rea

(b)   Criminal liability under Indian Law always implies mens rea

(c)   To constitute a crime there must be actus reus and mens rea

(d)   Actus reus is not always necessary to constitute a crime

Q.7  Assertion (A) : ‘X’ and ‘Y’ had independently entertained the idea to kill ‘Z’, who dies in consequence. ‘X’ and ‘Y’, are liable for murder with the aid of section 34 IPc.

Reasons (R) : When a criminal act is done by several  persons in furtherance of common intention of all, each of such persons is liable as if the whole act is done by him alone.

Codes:

(a)   Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(b)   Both A and R are individually true, but R is not the correct explanation of A

(c)   A is true, but R is false

(d)   A is false, but R is true

Q.8 A daughter promises to give maintenance to her uncle  in consideration of her mother making a gift of certain properties to her. The daughter pleads lack of consideration when the uncle seeks to enforce the contract. The daughter

      (a)   Will  succeed because the uncle being a stranger to the contract cannot enforce it

(b)   Will not succeed because the uncle is a near relative and in such case consideration is not necessary

(c)   Will not succeed because consideration might move from any person

(d)   None of the above.

Q.9 Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given the Lists :

      List-I               

  1. Acceptance
  2. Agreement
  3. Proposal
  4. Reciprocal promises

      List-II

  1. Promise or set of promises
  2. Signifying willingness to do or abstain from doing
  3. Signifying assent to the proposal
  4. Promises forming consideration to each other

Codes :

          A     B     C     D

(a)     3      1      2      4

(b)     2      4      3      1

(c)     3      4      2      1

(d)     2      1      3      4

Q. 10 Match List-I (Content) with List-II (Concept) and select the correct answer from the given below the Lists :

      List-I               

      (Content)

  1. Free consent making agreement void
  2. Voidable contract requiring some Relationship between the parties
  3. At the desire of promisor
  4. Making payment on behalf of other payer’s own interest

      List-II

      (Concept)

  1. Undue influence
  2. Consideration
  3. Quasi-contract
  4. Fraud
  5. Mistake

Codes :

          A     B     C     D

(a)     3      1      2      5

(b)     5      2      4      3

(c)     3      1      4      5

(d)     5      1      2      3


Answers: 1. (c), 2. (c), 3. (b), 4. (d), 5. (b),
6. (c), 7. (d), 8. (c), 9. (a), 10. (d)

Leave a Comment