Legal IQ

LEGAL IQ

1. Which one of the following schools gave birth to the concept of ‘Human Rights’?
(a) Historical School
(b) Natural Law School
(c) Realist School
(d) Sociological School.
1. According to Salmond, legal sources of law:
1. Are recognised as such by the law itself
2. Lack formal recognition by the law
3. operate mediately\

4. are only gates through which new principles can find entrance into law
Of the statements\
(a) 1 and 3 are correct
(b) 1 and 4 are correct
(c) 1, 3 and 4 are correct
(d) only 1 is correct.

2. Opinion of jurist is
(a) General source of law
(b) Historical material source of law
(c) Legal material source of law\
(d) Not a source of law.

3. A custom whose authority is conditional on its acceptance and incorporation in agreements between the parties to be bound, is a:
(a) General custom
(b) Legal custom
(c) Local custom\
(d) Conventional custom.

4. Public Interest Litigation does not insist on
(a) Violation of right by the petitioner
(b) violation of the right of respondent
(c) Violation of constitutional right\
(d) Locus Standi of petitioner.

5. “In Hindu Law the clear proof of usage will outweigh the written text of law”.
This statement was made in this case:\
(a) Krishnayya v. Narayana, (1909) ILR 32 Mad 185
(b) Collector of Madurai v. Mootoo Ramlingam, (1868) 12 MIA 397
(c) Narayan v. Laving, (1878) ILR 2 Bom 140
(d) Sitab Rai v Duval, 6 CLR 218.

6. Consider the following statements:
1. Precedents help in the progressive development of law
2. Copyright is a corporeal right
3. In the process of interpretation judges do make the law\
Of the statements:
(a) all are correct
(b) 1 and 2 are correct
(c) 1 and 3 are correct
(d) only 1 is correct.

7. Which one of the following statements is true
(a) The Supreme Court is bound by the decision of the Privy Council
(b) The Supreme Court is bound by the decision of Federal Court
(c) The Supreme Court is bound by the decisions of both Privy Council and Federal Court
(d) The Supreme Court is not bound by the decisions of Privy Council and Federal Court.

8. Which of the following statement is not correct
(a) Judgment of civil judge is binding on another civil judge of the same court
(b) Law declared by the Supreme Court is binding on all the courts in India
(c) Doctrine of stare decisis means that judicial decisions have binding force
(d) House of Lords is not bound by its own decisions.

9. Who amongst the following wrote the celebrated essay “Determining Ratio Decidendi of a Case’
(a) Winfield
(b) Oppenheim
(c) Goodhart
(d) Julius Stone.

10. Assertion (A) – Ratio Decidendi has binding force
Reason (R) – Obiter dicta has no binding force
Mark the best option:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true but (R) is false.
(d) (A) is false but (R) is true.

11. Which of the statement is incorrect
(a) The decisions of the Supreme Court are of the highest authority
(b) The decisions of one High Court are authoritative with regard to another High Court.
(c) Unreported judgments have as much binding authority as reported ones.
(d) The decision of a single judge is binding on another single judge of the same High Court.

12. Supreme Court can exercise power to do complete justice under……….
(a) Article 141
(b) Article 142
(c) Article 143
(d) Article 124 and Article 138.


Answers: 1.(b), 2.(b), 3.(d), 4.(d), 5.(b), 6.(c), 7.(d), 8.(a), 9.(c), 10.(b), 11.(b),12.(b)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment