Legal IQ

LEGAL IQ

1. The idea of social function ‘crowds out’ the conception of subjective right. Whose view is this?
(a) Kelsen
(b) Salmond
(c) Duguit
(d) Pound.

2. “Law is the sum of conditions of social life as secured by the power of the state through the means of external compulsion”. This statement relates to which school of jurisprudence:
(a) Historical
(b) Analytical
(c) Realist
(d) Sociological.

3. Who said that there is no substantial difference between formal legal norms and the norms of customs or usages because the sanction behind both of them is the same
(a) Ehrlich
(b) Ihering
(c) Duguit
(d) Pound.

4. Main pioneer of the sociological jurisprudence is
(a) Montesquieu
(b) Hegel
(c) Sir Henry Maine
(d) None of the above.

5. Which one of the following is correctly matched?
(a) Social Contract is not a historical fact but a hypothetical construction of reason – Locke
(b) Law is the result of constant struggle – Duguit
(c) The law of a community is to be found in social facts and not in formal sources of law – Ehrlich
(d) Law has its source in the general consciousness of the people (Volksgeist) – Maine

6. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists in the order of A, B, C, D
List I
A. Sir Henry Maine
B. Grotius
C. Bentham
D. O.W. Homes
List II
1. Ethical school
2. Analytical school
3. Historical school
4. Realist School
(a) 4 2 1 3
(b) 2 3 1 4
(c) 3 1 2 4
(d) 1 2 3 4.

7. Assertion (A) – It is easy to identify sociological school with Pound.
Reason (R) – Sociological school neither begins nor ends with Pound
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true.

8. “Custom precedes legislation and hence is superior to it and the legislation must conform to the principles of custom.” This principle is a basic feature of which school
(a) Sociological School
(b) Historical School
(c) Analytical School
(d) Natural Law School.

9. Who has remarked about Austin’s theory of law that ‘no conception of law and society has ever removed such a mass of undoubted delusions and further that his works are indispensable, if for no other object, for the purpose of clearing the head’?
(a) Gray
(b) Holland
(c) Allen
(d) Sir Henry Maine.

10. How did Aristotle describe justice in restoring equality when this has been disturbed?
(a) Distributive justice
(b) Corrective justice
(c) Universal justice
(d) Natural justice.


Answers: 1.(c), 2.(d), 3.(a), 4.(a), 5.(c), 6.(c), 7.(a), 8.(b), 9.(d), 10.(b)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment