Legal IQ

Legal IQ

1. “Anatomy of Law” is authored by—
(a) Lon L. Fuller
(b) Salmond
(c) Oppenheim
(d) H.M. Seervai

2. Under………………….of the Constitution of India, the President has right to address Lok Sabha
(a) Article 85
(b) Article 86
(c) Articles 87
(d) Article 108

3. The ‘minority’ status is to be decided by—
(a) total population of the country
(b) total population of the state
(c) legislation
(d) population of a region

4. The right to entertainment has been—
(a) denied under the Constitution of India
(b) guaranteed under Article 21 of the Constitution of India
(c) guaranteed under Article 19(l)(a) of the Constitution of India
(d) a part of right to information

5. In 1943, Pound added three new jural postulates for the United States society. Which one of the following is not one of them?
(a) Assurance of security of employment to employees
(b) Others will not commit intentional aggression upon them
(c) Responsibility of industrial concerns to pay compensation for human wear and tear
(d) Shouldering responsibility for compensating for misfortune to individuals by society as a whole

6. While driving to office one day, A suddenly faints and crashes her car into B causing him to suffer a broken arm. A was under a prescribed medication to control fainting but on the day of crash she had forgot to take the prescribed medicine. In an action for negligence by B against A, A would be—
(a) liable as her fainting was expected
(b) not liable as her fainting was not expected
(c) not liable as, though fainting was expected, people do forget to take medicine
(d) liable as her fainting was expected and she should not have forgotten to take the medicine

7. The decisions of the International Court of Justice constitute—
(a) primary source of international law
(b) subsidiary means for the determination of rules of law
(c) equitable principles
(d) merely moral principles

8. The Charter of the United Nations requires that the Organisation and its members shall act in accordance with the principles enumerated in the Charter. Which of the following is one of such principles?
(a) Sovereign equality
(b) Protection of human rights
(c) protection of environment
(d) self-determination of people

9. In which the Supreme Court has held that Parliament has power to make law in respect of any matter excluded from the Union List if the same is not included in the State List?
(a) Union of India v. H.S. Dhillon
(b) State of Bombay v. R.M.D.C.
(c) Hoechst Pharmaceuticals Ltd. v. State of Bihar
(d) Zaverbhai v. State of Bombay

10. Who is the present Chairman of Law Commission of India? (Options Modified)
(a) Justice D.K. Jain
(b) Justice B.P. Jeevan Reddy
(c) Dr Justice A.R. Lakshmanan
(d) Dr Justice B S Chauhan


Answers: 1.(a), 2.(b), 3.(b), 4.(c), 5.(b), 6.(d), 7.(b), 8.(a), 9. (a), 10. (d)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment