Legal IQ

Legal IQ

1. The rule enunciated under section 65 of the Indian Contract Act, 1872 is applicable when a contract is void by
(a) mistake
(b) failure of consideration
(c) impossibility of performing the contract
(d) under all the above circumstances

2. Which provision of the Indian Contract Act, 1872 embodies the rule enunciated in Clayton’s case relating to appropriation of payment?
(a) Section 58
(b) Section 59
(c) Section 60
(d) Section 61

3. A marriage solemnized in the Aashirvad form by a priest in the presence of two witnesses is an essential feature of a—
(a) Hindu marriage
(b) Marriage among Indian Jews
(c) Marriage among Indian Parsis
(d) Marriage among Goan Hindus

4. Who is the author of Anarchy State and Utopia?
(a) Rawls
(b) Dworkin
(c) S.M. Okin
(d) Nozick

5. Who is the author of “An Introduction to Legal Reasoning”?
(a) Stanley V. Kinyon
(b) Edward H. Levi
(c) Lord Denning
(d) Justice R.C. Lahoti

6. Which of the following case does not relate to civil servants?
(a) Union of India v. Tulsiram Patel
(b) J.P. Bansal v. State of Rajasthan
(c) T.N. Rangarajan v. Govt. of Tamil Nadu
(d) Samsher Singh v. State of Punjab

7. Point out incorrect pair—
(a) L. Chandra Kumar v. Union of India — Judicial review
(b) State of Rajasthan v. G. Chawla— Pith and substance
(c) Asif Hameed v. State of J&K— Separation of power
(d) Prafulla Kumar v. Bank of Commerce — Residuary powers

8. Which of the following statements is incorrect?
(a) Parliament can enact a legislation under Article 252 of the Constitution of India
(b) State legislatures cannot enact a legislation to punish a person for an offence under Article 17 of the Constitution of India
(c) Parliament can enact a legislation on ‘electricity’
(d) State legislatures can enact a legislation on ‘weights and measures’

9. In case of tortuous liability, an act done under the authority of a statute—
(a) is a complete defence
(b) is a complete defence for obvious harms resulting from the act
(c) is a complete defence for obvious harms as well as incidental harms resulting from the act
(d) is a complete defence for obvious harms as well as incidental harms resulting from the act when it is not done negligently

10. Who is the author of “A Constitutional History of India”?
(a) Glanville Williams
(b) C. Fawcett
(c) A.B. Keith
(d) M.P. Jain


Answers: 1.(c), 2.(b), 3.(c), 4.(d), 5.(b), 6.(d), 7.(d), 8.(b), 9.(d), 10. (c)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment