Legal IQ

LEGAL IQ

1. A property worth Rs. 25,000 was agreed to be sold for Rs. 8,000. The mother of ”X” moves the court for setting aside the agreement on the ground that “X” is a congenial “Idiot”. In this context, which one of the following is the correct answer?
(a) mother will not succeed
(b) mother is bound to execute the agreement
(c) mother will succeed
(d) “Idiot” can avoid the agreement

2. Standard form of contract is one in which
(a) the terms and conditions are fixed by the state to which the contracting party belongs
(b) the terms are pre-determined by the custom of trade to which the contracting party belongs
(c) the terms on which mercantile transactions of common occurance are to be carried out
(d) the terms are fixed by one of the parties in advance and are open to acceptance by any one

3. The communication of acceptance through telephone is regarded as complete when—
(a) acceptance is spoken on telephone
(b) acceptance comes to the knowledge of the party proposing
(c) acceptance is put in the course of transmission
(d) acceptor has done whatever is required to be done by him

4. When damages cannot be assessed, the aggrieved party may be awarded by the court—
(a) actual damages
(b) liquidated damages
(c) exemplary damages
(d) nominal damages

5. “B” accepts the proposal of “A” by posting a letter of acceptance to “A”. This acceptance—
(a) cannot be revoked by “B” as he has already accepted the offer and posted the letter
(b) can be revoked by “B” before the letter reaches “A”
(c) can be revoked by “B” as soon as the letter reaches “A”
(d) can be revoked by “B” at any time after the letter reaches “A”

6. “Group liability” means—
(a) where all members of the group are liable for the offences committed by them individually in a group
(b) offence committed by members of a family
(c) offence committed by common friends
(d) where other members of the group are vicariously held liable for the resultant offence committed by them or one of the members of the group on fulfilment of essential conditions of the given group liability

7. In a pre-meditated offence, ………… are involved in the commission of the offence
(a) two stages
(b) three stages
(c) four stages
(d) five stages

8. Right against self-incrimination includes—
(a) right not to give specimen signature
(b) right to maintain absolute silence
(c) right not to answer question exposing oneself to confession
(d) right to answer questions of one’s own choice

9. An act done under ‘mistake of fact’—
(a) is a complete defence in a criminal charge
(b) is a complete defence in a criminal charge if done in good faith
(c) is no defence at all
(d) is a partial defence in a criminal charge

10. Which one of the following does not amount to ‘fraud’?
(a) active concealment of fact
(b) a promise made without intention to perform it
(c) suggestion as to a fact which is not true by one who believes it to be true
(d) a representation made without knowing it to be false, honestly believing it to be true


Answers: 1.(c), 2.(d), 3.(b), 4.(c), 5.(b), 6.(d), 7.(c), 8.(c), 9.(b), 10.(d)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment