Legal IQ

legal IQ

1. Under the Muslim law, renunciation from Islam and conversion of the husband to any other religion would—
(a) have the effect of instantaneous dissolution of his marriage
(b) have no effect on his marriage
(c) give rise to a cause of action to his wife to seek divorce
(d) give rise to a cause to his wife to claim prompt dower

2. The pre-marital pregnancy of wife is not a ground for annulment of marriage under the
(a) Hindu Marriage Act, 1955
(b) Divorce Act, 1869
(c) Parsi Marriage and Divorce Act, 1936
(d) Special Marriage Act, 1954

3. Impotency is a ground for divorce under the—
(a) Hindu Marriage Act, 1955
(b) Indian Christian Marriage Act, 1872
(c) Dissolution of Muslim Marriages Act, 1939
(d) Special Marriage Act, 1954

4. C a minor husband be a guardian of his wife and children under the Guardians and Wards Act, 1890?
(a) no, as the guardian must be a major
(b) no, as a minor, he cannot properly safeguard the interest of his wife and children
(c) yes, if he is above the age of fifteen years
(d) yes, in all cases

5. Which one of the following is not a ground for divorce under the Special Marriage Act, 1954?
(a) Adultery
(b) Cruelty
(c) Apostasy
(d) Desertion

6. The minimum number of Ministers including the Chief Minister in a State shall be—
(a) fifteen per cent of total number of members of the legislative assembly
(b) fifteen per cent of total number of members of the state legislature
(c) twelve
(d) twenty

7. There is no fundamental right to—
(a) approach the High Court under Article 226 of the Constitution of India
(b) approach the Supreme Court to claim right to practise carry on business
(c) education

8. The Parliament has power in which one of the following cases—
(a) to quash a decision of a court
(b) to oust judicial review
(c) to delegate legislative power
(d) recommend appointment of judges

9. Which one of the following is not established under the constitutional provisions—
(a) Finance Commission
(b) Inter-State Council
(c) Planning Commission
(d) Scheduled Caste Commission

10. The judge of Supreme Court is appointed—
(a) by President after consulting Chief Justice of India and two judges of the Supreme Court
(b) by President after consulting the collegium of four judges and the Chief Justice of India
(c) by President after consulting the Union Council of Ministers
(d) by President after consulting the collegium of judges, Council of Ministers and judges of the High Courts


Answers: 1. (a), 2. (b), 3. (c), 4. (d), 5. (c), 6. (c), 7. (a), 8. (c), 9. (c), 10. (b)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment