Legal IQ

Legal IQ

1. In law of torts, when an act is done under the authority of a statute
(a) it is a complete defence
(b) it is a complete defence for obvious harms resulting from the act
(c) it is a complete defence for obvious harms as well as the incidental harms resulting from the act
(d) It is complete defence for obvious harms as well as incidental harms resulting from the act when it is not done negligently

2. Treaty, in principle, binds the State Parties to the treaty. A State becomes party to the treaty by
(a) signing the treaty
(b) by ratifying or acceding to the treaty
(c) by enacting domestic legislation implementing the treaty
(d) by enforcing the treaty by conduct

3. In India, treaty-making is—
(a) a legislative act
(b) an executive act
(c) judicial act
(d) none of the above

4. A bilateral agreement with another country to cede Indian territory in favour of a foreign country can be enforced—
(a) by a Parliamentary legislation
(b) by amending the Constitution under Article 368 of the Constitution
(c) by an executive order
(d) on the basis of advice of the Supreme Court received under Article 143 of the Constitution

5. Under which of the following situations an individual can petition before the Human Rights Committee?
(a) Universal Declaration of Human Rights
(b) International Covenant on Civil and Political Rights
(c) International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights
(d) Optional Protocol to Covenant on Civil and Political Rights

6. Which of the following maxims means that treaty obligations must be performed by the parties in good faith?
(a) pacta sunt servanda
(b) rebus sic stantibus
(c) pacta terries nec nocent nee prosunt
(d) jus cogens

7. Who amongst the following is not a positivist?
(a) Vattel
(b) Bynkershoek
(c) Hegel
(d) Zorn

8. Which of the following sources does not find a place in Article 38(1) of the Statute of International Court of Justice?
(a) General principles of law recognized by civilized nations
(b) Equity
(c) Judicial decisions
(d) Teachings of the most highly qualified publicists

9. Who was of the opinion that there was no real distinction between state law and international law. Both systems bound individuals, although international law as a matter of technique did so only mediately and through the concept of state
(a) Kelsen
(b) Triepel
(c) Anzilotti
(d) Suarez

10. Who was described as the “father of the law of nations”?
(a) Ayala
(b) Suarez
(c) Gentilis
(d) Grotious

11. To constitute criminal conspiracy—
(a) there must not be less than five persons
(b) there must not be less than two persons
(c) one person alone can hatch conspiracy
(d) all conspirators must actually commit an offence.

12. Unsoundness of mind of a person at the time of commission of an offence under IPC is
(a) a complete defence to a criminal charge
(b) a partial defence to a criminal charge
(c) does not make any difference regarding the criminal charge
(d) none of the above


Answers: 1. (d), 2. (b), 3. (b), 4. (b), 5. (d), 6. (a), 7. (a), 8. (b), 9. (a), 10. (d), 11. (b), 12. (a)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment