Legal IQ

Legal IQ

1. Who are entitled to compensation under the Public Liability Insurance Act, 1991?
(a) all workmen
(b) all passersby
(c) all persons suffering injury/loss of property excluding workmen
(d) only persons working in the establishment from which accident occurred

2. Which one of the following wrongs are covered both under the criminal law and law of torts
(a) Murder
(b) Defamation
(c) Cheating
(d) Theft

3. It has not been possible so far to give any scientific definition of ‘tort’ and various definitions which come to define the subject have invariably adopted an approach which is—
(a) illustrative
(b) positive
(c) mostly negative
(d) positive as well as negative

4. An act of God is an inevitable and extraordinary occurrence of circumstances. To take advantage of the defence of act of God, the most essential requirement which has to be proved is that the occurrence had taken place—
(a) by play of natural forces and with the intervention of human agency
(b) by play of natural forces without the intervention of human agency
(c) by play of natural forces more in degree and the intervention of human agency less in degree
(d) by play of natural forces less in degree and the intervention of human agency more in degree

5. The damages given in an action of torts which are intended to redress the loss/ injury caused to the victim are called—
(a) compensatory
(b) retaliatory
(c) retributional
(d) complimentary

6. Austin’s concept of sovereignty was—
(a) pluralist
(b) popular
(c) monist
(d) critical

7. ‘Proletariat of the world unit, you have nothing to loose but your chains. In which book of Marx, this famous line appears
(a) The Communist Manifests
(b) Das Capital
(c) The Poverty of Philosophy
(d) Critique of Political Economy

8. With whom would you associate logical dialectics?
(a) Karl Marx
(b) F. Engels
(c) Hegel
(d) E. Kant

9. Who propounded the theory ‘Justice as Fairness’
(a) John Rawls
(b) Robert Nozick
(c) Ronald Dworkin
(d) Stammler

10. Under the Indian Penal Code, 1860, ‘theft’ is an offence against—
(a) ownership
(b) possession
(c) entrustment
(d) none of the above

11. The offence of ‘cheating’ under the IPC requires proof of—
(a) entrustment
(b) deceit
(c) actual loss
(d) none of the above

12. Which country does not recognize a part consideration?
(a) India
(b) Germany
(c) United Kingdom
(d) United States of America


Answers: 1.(c), 2.(b), 3.(c), 4.(b), 5.(a), 6.(c), 7.(a), 8.(c), 9.(a), 10.(b), 11.(b), 12.(c)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment