Legal IQ

Legal IQ

1. At a joint sitting of Parliament, who presides?
(a) President of India
(b) Chairman of Rajya Sabha
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Vice-President of India

2. Which provision of the Constitution of India confers exclusive power on the Parliament to make law for prescribing punishments for acts declared to be offences under Part III?
(a) Article 13
(b) Article 14
(c) Article 33
(d) Article 35

3. If at the time of election of President, the legislative assemblies of two states were dissolved, the election of President is—
(a) valid
(b) invalid
(c) void ab initio
(d) void, if challenged in a court

4. The President of India has no power to call for a joint session of Parliament:
(a) if the bill passed by one House has been rejected by the other House
(b) if a bill regarding salary of judges of the Supreme Court passed by Rajya Sabha has been rejected by Lok Sabha
(c) if a bill imposing a tax passed by Lok Sabha has been rejected by Rajya Sabha
(d) if both the Houses of Parliament have disagreed as to the amendments to be made in respect of a bill relating to elections

5. The rights given under clauses (1) and (2) of Article 22 of the Constitution of India are not available to—
(a) a person arrested for the offence of rape
(b) an alien enemy
(c) a person detained under preventive detention law
(d) both (b) and (c)

6. The fundamental right guaranteed under Article 19(1)(a) does not include—
(a) right to information
(b) right to keep silence
(c) right to freedom of the press
(d) right to call and enforce bundh

7. In which case, the Supreme Court held the validity of the constitutional amendments providing for reservations in promotions to certain categories of persons—
(a) Ashok Kumar Thakur v. Union of India
(b) M. Nagraj v. Union of India
(c) Indra Sawhney v. Union of India
(d) Som Prakash v. Union of India

8. The offence of ‘kidnapping’ under the IPC requires proof of—
(a) dishonest intention
(b) force
(c) fraud
(d) all of the above

9. Crime is a wrong treated essentially against—
(a) society
(b) private persons
(c) family
(d) the victim

10. A wrongful act to constitute an offence must be accompanied with—
(a) mala fide motive
(b) guilty mind
(c) actual pecuniary loss
(d) intention to injure the reputation of the victim’s family

11. To punish a person for the offence of ‘murder’, the prosecution must establish that—
(a) death resulted by the act of the accused
(b) act of the accused was the causal factor of death
(c) act of the accused which became causal factor of death was accompanied with guilty mind to kill
(d) accused caused death negligently

12. The purpose of death penalty as punishment is—
(a) to reform the society
(b) to take revenge and deter others from committing heinous crimes
(c) not to over-crowd prisons
(d) to create fear in the minds of criminals

13. Which of the following is the most appropriate substance of Nozick’s Wilt Chamberlain argument?
(a) Liberty is the highest value
(b) Equal distribution of income in course of time becomes unequal
(c) There should be equitable distribution of income
(d) Equality is the highest value

14. ‘For the position of ignorance’ propounded by Rawls, he was inspired by
(a) the logic of free market
(b) the idea of liberty
(c) natural law theories
(d) social contract theories

15. Which of the following jurists said that people in the state of nature entered into two contracts?
(a) J. Locke
(b) J. Rouseau
(c) Hobbes
(d) Henry Maine


Answers: 1.(c),  2.(d),  3.(a),  4.(b), 5.(d),
6.(d),  7.(b),  8.(d),  9.(a),
10.(b), 11.(c), 12.(b),
13.(b), 14.(d), 15. (a)


* The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment