Legal IQ

Legal IQ

1. On which date has the Statute of the International Criminal Court come into force?
(a) 10 December, 2003
(b) 24 October, 2002
(c) 1 July, 2002
(d) 1 January, 2003

2. Under which Article of the U.N. Charter the Security Council has the power to use force against a State?
(a) Article 41
(b) Article 40
(c) Article 2(4)
(d) Article 42

3. Irrespective of its rudimentary character International Law is
(a) more honoured in the breach than in the observance.
(b) more honoured in the observance than in the breach.
(c) no law at all.
(d) a code of ethics.

4. In which one of the following cases, it was observed that recognition was not necessary for a State to acquire international personality?
(a) Tinoco Arbitration
(b) Kutch Arbitration
(c) Palmas Arbitration
(d) Alabama Arbitration

5. Who can request the International Court of Justice to give an advisory opinion on any legal question?
(a) Any member of the United Nations
(b) The highest Court of Justice of any Nation
(c) The General Assembly of the United Nations
(d) Any Permanent member of the Security Council

6. Which one of the following organs of the United Nations performs legislative functions?
(a) The General Assembly
(b) The Economic and Social Council
(c) The Trusteeship
(d) The Security Council

7. The Universal Declaration of Human Rights declares that all human beings are
(a) by nature equally free and independent
(b) born free and rational
(c) born free and equal in work and rights
(d) born free and equal in dignity and rights

8. “Development of International Law through political organs of the United Nations” has been authored by
(a) D.P.O. Connell
(b) Ian Brownlie
(c) Max Sorensen
(d) Rosalyn Higgins

9. Which one of the following is not the principal power and function of the General Assembly?
(a) The direction and supervision of international economic and social co-operation.
(b) The election of members of other organs.
(c) Amendments to the Charter of United Nations.
(d) The consideration of information as to non-self governing territories.

10. A company registered in the Turkish Republic of Northern Cyprus, a State not recognised by the UK, sought to intervene in the Judicial proceedings in the UK. The UK Court shall allow the company to do so by applying the doctrine of
(a) de facto control recognised by the British Foreign Office.
(b) delegated sovereignty recognised under a British Statute.
(c) mitigation of consequences of non-recognition for individual recognised under a British Statute.
(d) ‘Settled Legal System’ recognised under a British Statute.

Answers: 1 (a), 2 (d), 3 (b), 4 (a), 5 (c),
6 (a), 7 (d), 8 (d), 9 (d), 10 (a) 

Leave a Comment