Legal IQ

Lagal IQ

1. The judges of International Court of Justice are appointed by—
(a) General Assembly
(b) Security Council
(c) Permanent members of Security Council
(d) General Assembly and Security Council

2. Which one of the following statements is incorrect—
(a) The dispute of disqualification of a member of Parliament is to be decided under Article 74
(b) The question of collective responsibility of Council of Ministers is to be decided as required by Article 75.
(c) The question of age of a High Court judge is decided as prescribed by Article 217(3)
(d) In case of conviction of a civil servant by a criminal court, no opportunity of hearing is required to be given to him while dismissing him from service on the basis of same conduct

3. In a Parliamentary democracy—
(a) legislature controls judiciary
(b) legislature controls executive
(c) judiciary controls executive
(d) executive controls judiciary

4. An Ordinance lapses—
(a) after six months of is promulgation
(b) after six weeks after its publication in the official gazette
(c) after six week from the date of assembly of House(s) of the legislature
(d) whenever the Council of Ministers takes a decision

5. The President of India is elected by 
(a) Members of Parliament
(b) Members of Parliament and State legislatures
(c) Members of Parliament and State legislative assemblies
(d) Those members of both Houses of Parliament and legislative Assemblies who are elected

6. Which statement is incorrect—
(a) Directive principles of State policy are not enforceable in a court
(b) Directive principles can override the fundamental rights
(c) Law to implement Directive Principles can override articles 14 and 19 only
(d) All fundamental rights are enforceable

7. The High Court can issue a writ of mandamus in which one of the following cases—
(a) to make rules
(b) to enforce a discretionary provision
(c) to decide legality of an order
(d) to enforce a statutory duty

8. The liquidated damages are essentially—
(a) payment of money stipulated as a warning to the offending party
(b) payment of compensation determined by the court
(c) compensation arbitrarily determined by the aggrieved party
(d) genuine covenanted pre-estimated damages

9. The defence of ‘non est factum’ is available to the contracting party which has committed mistake as to the—
(a) nature of contract
(b) identity of the other contracting party
(c) quality of promise made by the other contracting party
(d) quality of the subject-matter of contract

10. Which of the following is a contingent contract?
(a) A guard is appointed at a swimming pool for the sole purpose of rescuing drowning persons
(b) “A” insures his factory against damage or destruction by fire
(c) A borrower solemnly promises to pay off the loan when he has funds
(d) “A” sells his property subject to the condition that the property would be reconveyed to him on repayment of price with interest


Answers: 1.(d), 2.(a), 3.(b), 4.(c), 5.(d), 6.(b), 7.(d), 8.(d), 9.(a),  10.(b)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment