Legal IQ

Interview Questions For Judicial Service Aspirants

Q1. What is Pledge?

Ans.   Bailment of goods as security for payment of debt or performance of promise is called Pledge.

Q2. Where is ‘dishonestly’ defined under IPC?

Ans.   Section  24 IPC

Q3. What is Khyar-ul-bulugh?

Ans.   It is known as option of puberty. A Muslim minor can be contracted in marriage by his or her legal guardian. But in such a case, the minor may choose on attaining puberty, either to ratify the marriage, or to repudiate it. This option is called the “Khyar-ul-bulugh or the option of puberty”.

Q4. Who is Mutawalli?

Ans.   Manager of the Waqf is known as Mutawalli.

Q5. Define Caveat?

Ans.   It is a plea made by the party to the dispute that the Authority should not decide without hearing them.

Q6. What is the effect of invalid attestation?

Ans.   It makes the document or deed of transfer of property invalid.

Q7. What is animo attestandi?

Ans.   Intention to attest.

Q8. What is the object behind the Doctrine of Part Performance?

Ans.   To Prevent fraud.

Q9. Define Mortgage?

Ans.   It is a kind of security given by the mortgagor for re-payment of loan to the mortgagee.

Q10. What is the difference between lease and licence?

Ans.   A lease is a transfer of right to enjoy property made for a certain time in consideration of rent paid or promised whereas license is a privilege to do something on the premises which otherwise would be unlawful.

Q11. What is rule nisi?

Ans.   Rule nisi means that a court order will not be binding unless a particular stipulation is met. Once the stipulation is met, the order becomes absolute and is binding.

Q12. What is the sale of immovable property?

Ans.   Sale is a transfer of ownership for a consideration paid or promised or partly paid or promised.

Q13. In which case was it held that ‘once a mortgage always a mortgage’ is void?

Ans.   Noakes & Company v. Rice.

Q14.  What are the kinds of gift?

Ans.   (i)  Gift inter vivos (ii) Gift by Wills  (iii) Gift mortis causa.

Q15. Is Royalty an immovable property?

Ans.   No.

Q16. Can an interest be created in favour of an unborn  qua the transfer of immovable property ?

Ans.   Yes, under section 13 of the Transfer of Property Act, 1882.

Q17. Define Local law?

Ans. Law applicable only to a particular part of India.

Q18. How many types of punishment are provided in the Indian Penal Code, 1860?

Ans.  Five

Leave a Comment