Legal IQ

Interview Questions For Judicial Service Aspirants

Q. 1. What is Specific Performance of Contract?
Ans. It means execution of the contract as per the terms and stipulations entered into between the parties.

Q. 2. Define Consideration?
Ans. It is something which has some value in the eyes of law.

Q. 3. In what way can an actionable claim be transferred?
Ans. It can be transferred by an execution of instrument in writing signed by the transferor,

Q. 4. Define police report?
Ans. It is a report forwarded by a police officer to a magistrate under section 173(2) of the CrPC.

Q. 5. Who will decide the dispute pertaining to the election of the Vice President?
Ans. Article 71 of the Constitution of India provides that all doubts and disputes arising out in or in connection with the election of President/Vice President shall be inquired into and decided by the Supreme Court of India.

Q. 6. Define Hiba?
Ans. It is an immediate and unqualified transfer of the corpus of property without any .

Q. 7. In which case has the Supreme Court passed an order to put ban on selling of acid in shops?
Ans. Laxmi v. Union of India.

Q. 8. Who is the ex officio Chairman of the Council of States?
Ans. The Vice- President of India.

Q. 9. Whose decision is final regarding the disqualification of a member of either Houses of Parliament?
Ans. President.

Q. 10. What is the maximum interval between the two sessions of each House of the Parliament?
Ans. The maximum interval between the two sessions of each House of Parliament is six months.


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment