Legal IQ

Interview Questions For Judicial Service Aspirants

Q. 1. What is Voidable Marriage under Hindu Law?
Ans. A marriage which is valid for all purposes unless the same is annulled by the District Court or any other competent court on the petition filed by the aggrieved party.

Q. 2. What is Judicial Separation?
Ans. It is a suspension of marital obligation between the spouses of a Hindu Marriage as a result of decree passed by the Court on any of the grounds mentioned in Section 13(1) and 13(2) of the Hindu Marriage Act.

Q. 3. What do you mean by Maintenance?
Ans. It is the right to get reasonable necessities.

Q. 4. Whether a valid adoption of a child as provided under the Hindu Adoptions and Maintenance Act, 1956 be cancelled subsequently?
Ans. No, as Section 15 of the said Act prohibits so.

Q. 5. What are the exceptions to the Doctrine of Estoppel?
Ans. The exceptions to the said doctrine are: (a) when the truth is known to both the parties; (b) on the question of law; and (c) when it is against the law.

Q. 6. What is the exception to the Rule of Res Judicata?
Ans. The exception to the Rule of Res Judicata is the Writ of Habeas Corpus.

Q. 7. Within what period has an auction purchaser to deposit the entire amount?
Ans. 15 days.

Q. 8. What is the maximum imprisonment that can be awarded in case of solitary imprisonment?
Ans. Three months


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment