Legal IQ Potpourri

Legal IQ – CLAT LLM ENTRANCE

  1. Consensus ad idem means
    (a) Common intention
    (b) Meeting of minds
    (c) Theme of contract
    (d) None of these.
  2. The display of articles in a showroom with prices amounts to
    (a) Offer to sell articles at prices mentioned
    (b) Counter offer
    (c) Invitation to offer
    (d) Mere advertisement.
  3. The contract of uberrrima fides means
    (a) A contract of goodwill
    (b) A contract guaranteed by surety
    (c) A contract of utmost good faith
    (d) None of the above.
  4. Which of the following is not a quasi-con tract?
    (a) Obligation of a person enjoying benefit of non-gratuitous Act
    (b) Responsibility of finder of goods
    (c) Liability of person to whom money is paid, or a thing delivered, by mistake or under coercion
    (d) Novation.
  5. A, a Hindu husband files a petition of divorce on the ground of his wife B’s adultery. Since B does not have sufficient income to defend herself she asks for maintenance pendente lite. The main consideration to decide her claim is
    (a) the income of the husband alone
    (b) the income of the wife alone
    (c) the conduct and character of the wife
    (d) none of the above.
  6. A and his son B, constituted a Mitakshara coparcenary. A gives his only son B in adoption to C. After adoption ……………….
    (a) B carries his coparcenary interest with him
    (b) B cannot carry his coparcenary interest
    (c) AB may carry his coparcenary interest according to his wishes
    (d) None of the above.
  7. A Mitakshara Joint family consists of father F, two minor sons S1, S2 and a major daughter D. After the death of the father in 2002 …………………….
    (a) D can be the karta of the family
    (b) D can’t be the karta of the family
    (c) D can be karta depending upon the consent of other coparceners
    (d) None of the above.
  8. A, a male Hindu marries B, a female Hindu according to Hindu rites & ceremonies. A obtains a decree of judicial separation against B. Afterwards, B wants to adopt a Hindu son. Which of the following is correct?
    (a) B has no right of adoption
    (b) B can adopt a son of her own
    (c) B can adopt only after obtaining A’s consent
    (d) None of the above.
  9. Under classic Hindu law, a ‘widow’s estate’ was the estate in which a Hindu female had ……………………………
    (a) Limited ownership
    (b) Absolute ownership
    (c) No rights
    (d) Interest for life.
  10. The Hindu Marriage Act, 1955 has ………………..
    (a) only territorial applicability
    (b) only extra-territorial applicability
    (c) territorial and extra-territorial applicability
    (d) applicability in India and other commonwealth countries.
  11. A, a Hindu male marries B, a Hindu female. At the time of marriage B was suffering from unsoundness of mind. On the ground of alleged disability ……………
    (a) A can ask for divorce
    (b) B can ask for divorce
    (c) Either of them can ask for a decree of judicial separation
    (d) B can ask for a decree of nullity.
  12. Which of the following States was first to make daughter, a coparcener?
    (a) Karnataka
    (b) Andhra Pradesh
    (c) Maharashtra
    (d) Kerala.

Answers: 1.(b), 2.(c), 3.(c), 4.(d), 5.(d), 6.(b), 7.(b), 8.(c), 9.(a), 10.(c), 11.(d), 12. (b)

About the author

Editor LU

Leave a Comment